Comportamentul soferilor poate influenta pretul politelor de asigurari auto

 

Politele de asigurare auto se afla pe un trend ascendent de scumpire in intreaga lume, iar acest lucru se intampla din cauza majorarii preturilor atat pentru piesele de schimb, cat si pentru serviciile medicale furnizate in cazurile de vatamare corporala provenite din accidente rutiere.

Acestea sunt costuri asupra carora companiile de asigurari nu au niciun fel de control si care ajung invariabil sa se reflecte in pretul politelor de asigurare care incepe sa creasca.

Din incercarea de a proteja clientii si de a preintampina pierderi ale companiilor de asigurari, acestea isi impart clientii in categorii care sa corespunda anumitor statistici.

De exemplu, pentru ca din punct de vedere statistic cele mai multe accidente sunt facute de soferii pana in 25 de ani, ei vor avea un pret mai mare la politele de asigurari. Totusi aceasta grupare a soferilor ii defavorizeaza pe cei care sunt prudenti si nu produc daune, chiar daca incadrarea de varsta spune altfel.

Tocmai de aceea s-a incercat sa se gaseasca o solutie care sa ajute companiile de asiguri sa determine in mod cat mai exact gradul de risc pe care il reprezinta fiecare sofer.

Sistemul care determina pretul politelor de asigurare pentru fiecare sofer in parte

Pentru a evita situatii in care anumiti soferi sunt defavorizati, exista o singura modalitate: calcularea personalizata a pretului politelor de asigurare, in functie de comportamentul fiecarui sofer. (Este important sa mentionam ca in Romania, calculul politei de asigurare se face in continuare si in functie de varsta. Sistemul care calculeaza polita in functie de comportamantul soferului, este implementat momentan doar in cateva tari, ca SUA, Anglia si Italia)

Asa a aparut sistemul “Pay as you drive”, adica tehnologia care ne monitorizeaza modul in care ne comportam in trafic. Prin intermediul unui dispozitiv telematic care se instaleaza la bordul masinii si este conectat prin satelit la sistemul informatic al companiei de asigurari, toata activitatea soferilor este inregistrata si transmisa mai departe catre companiile de asigurari.

Frecventa cu este utilizata masina, intervalele orare in care se conduce, cat de des sau cat de brusc se franeaza, accelereaza sau vireaza si distantele parcurse, toate acestea sunt variabile care determina gradul de risc pe care il prezinta fiecare sofer si se iau in considerare la calculul politei de asigurare auto.

Acest lucru inseamna ca pretul asigurarilor auto devine mai realist, iar pentru soferi nu mai exista riscul sa fie defavorizati din cauza unor variabile independente de actiunile lor, cum ar fi varsta.

In acelasi timp, dispozitivele il avertizeaza pe sofer atunci cand face gesturi riscante, care ii pun in pericol pe ceilalti participanti in trafic si care poate sa duca la majorarea primei de asigurare. Astfel acest dispozitiv ajunge sa functioneze ca un paznic care in timp poate determina scaderea numarului de accidente auto.

Tehnologia “Pay as you drive” este utilizata din ce in ce mai mult in Statele Unite, dar si in Europa, in tari ca Marea Britanie sau Italia.

Cei care intra in aceste programe, sunt monitorizati timp de 3 luni, dupa care li se comunica daca li s-a calculat o prima de asigurare mai mica sau mai mare, decat in cazul in care nu ar fi dispus de acest serviciu.

In Statele Unite, cel mai mare asigurator auto, State Farm, promite reduceri de pana la 50% prin sistemul “Pay as you drive”.

Cat costa intimitatea noastra?

Un alt sistem care ne urmareste activitatea si influenteaza pretul politelor este reprezentat de camerele video anti frauda. In Marea Britanie, companiile de asigurari ofera soferilor sub 25 de ani o reducere de 15% la prima de asigurare, daca accepta sa isi instaleze camere de supraveghere in interiorul masinii.

Obiectivul acestor camere este sa previna tentativele de frauda prin care sunt inscenate accidente, dar si sa ofere informatii despre stilul de condus al soferului. Beneficiind de aceste inregistrari, companiile de asigurari pot stabili prime de asigurari in functie de riscul de dauna pe care il reprezinta fiecare sofer.

Desi aceste sisteme au fost dezvoltate pentru a veni in ajutorul soferilor, multi se arata reticenti. Principalul motiv este lipsa intimitatii. Clientii sunt ingrijorati in legatura cu protectia datelor personale si la modul in care companiile arhiveaza si utilizeaza aceste date si prefera sa plateasca mai mul, dar sa nu furnizeze informatii personale despre ei.

 

SPECIAL OFFICE Broker de Asigurare-Reasigurare, companie de consultanta si brokeraj in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, va pune la dispozitie prin plata-rca.ro posibilitatea de a calcula cele mai ieftine asigurari RCA .

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+