Ghid complet pentru asigurarile CASCO – partea I

asigurare-masina1. Ce este CASCO?

Casco este o asigurare facultativa, spre deosebire de RCA care este obligatorie. In caz de accident, furt sau orice avarie suferita de autoturism, asiguratul este cel care beneficiaza de asigurare.

 

CASCO se ofera in general doar autoturismelor cu varste cuprinse intre 0 si 8 ani sau masinilor de colectie. Unele companii de asigurari ofera, totusi, CASCO si pentru autoturismele care au intre 8 si 12 ani.

2. Care e valoarea la care poti sa iti asiguri masina?

Autoturismul este asigurat la o valoare apropiata de cea reala. Pentru aceasta se verifica valoarea autoturismului nou pe baza facturii de achizitie sau pe baza valorii de catalog. Din valoarea obtinuta se scade uzura, care e determinata in functie de varsta masinii, si se adauga dotarile suplimentare.

3. Care este cel mai profitabil tip de franzisa?

In caz de dauna, CASCO nu acopera toate cheltuielile de reparatii. O parte din valoarea daunei este suportata de proprietar si poarta numele de Fransiza.

Franzisa se stabili in trei moduri, este fie o valoare fixa care se aplica la fiecare dauna, fie un procent din suma asigurata, fie un procent din valoarea fiecarei daune.

Exemplu de calcul pentru fransiza procent din valoarea daunei.

Sa presupunem ca avem un autoturism asigurat pentru 15 000 euro, iar fransiza la avarie este de 2% din suma asigurata, adica 300 de euro.

Daca in urma unui accident, suma totala necesara reparatiilor este de 800 de euro, vom suporta 300 de euro din cheltuieli, iar companie de asigurari va suporta diferenta de 500 de euro. In cazul in care costul reparatiei este de 400 de euro in total, vom suporta toate cheltuielile, iar asiguratorul nu va plati nimic.

Exemplu de calcul petru fransiza procent din valoarea daunei

Pe exemplul de mai sus, unde masina este asigurata la o valoare de 10 000 euro iar fransiza este 2% din valoarea daunei, vom plati la prima dauna (cea in valoare de 800 euro) 160 de euro, iar compania asiguratoare va suporta diferenta de 640 euro. Iar in al doi-lea exemplu, asiguratorul va suporta 320 de euro, iar proprietarul 80 de euro.

De aceea, de multe ori este mult mai avantajoasa o fransiza procent din valoarea daunei si nu din valoarea sumei asigurate.

4. Ce riscuri sunt acoperite de CASCO?

Daca autoturismul este inscris legal in cirtulatie (inmatriculat definitiv sau chiar provizoriu), CASCO acopera daunele, atunci cand autoturismul a suferit o avarie partiala, avarie totala, furt partial si furt total. 

Orice dauna la masina trebuie reclamata la politie, iar asiguratorii vor solicita pentru despagubire, documentele emise de politie.

Asiguratorul va despagubi valoarea daunei, mai putin fransiza aplicabila. 

 

SPECIAL OFFICE Broker de Asigurare-Reasigurare, companie de consultanta si brokeraj in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, va ofera prin Plata RCA cele mai avantajoase preturi pentru asigurarile RCA si, la solicitarea dumneavoastra, recomandarile de care aveti nevoie pentru a face cea mai buna alegere. Pentru a calcula pretul RCA clic aici.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+