Ce este si cum ne ajuta sistemul Bonus-Malus?

Sistemul Bonus-Malus a fost gandit pentru a veni in ajutorul soferilor prudenti si este o metoda de calcul a politei RCA in functie de istoricul asiguratului. Desi este in functiune din 2010, putini soferi stiu cum se aplica acest sistem si ce trebuie sa faca pentru a-si minimaliza cat mai mult pretul politei RCA.

bani si masinaPrin intermediul acestui articol vom afla mai multe despre asigurarea RCA si despre cum putem face sa platim mai putin.

Premisele sistemului Bonus-Malus

Pe scurt, acest sistem protejeaza atat soferii prudenti cat si companiile de asigurari. Cei care au un numar scazut de accidente ajung astfel sa plateasca o polita RCA chiar si cu pana la 50% mai putin. In schimb, cu cat numarul de accidente creste, cu atat creste si valoarea politei RCA, care poate ajunge in timp sa se dubleze.

Cum functioneaza sistemul Bonus-Malus?

Pentru implementarea acestui sistem, soferii sunt plasati in categorii. Astfel, exista 8 categorii Malus, destinate soferilor cu un istoric mai mare de accidente, si 14 categorii Bonus, pentru soferii care produc mai putine accidente si care obtin reduceri.

La prima asigurare RCA soferul care nu are istoric, este incadrat intr-o clasa neutra B0. Aceasta categorie nu beneficieaza de reduceri, dar nici nu plateste mai mult pentru polita RCA.

Restul asiguratilor sunt incadrati intr-o clasa superioara sau inferioara B0, in functie de comportamentul lor din perioada anterioara.

Oscilatiile de la B0 sunt si in functie de durata politei. Pentru o polita incheiata pe 12 luni, soferul urca 2 clase daca nu a avut daune in anul anterior, dar pierde 4 clase dupa primul accident.

O retrogradare de 7 trepte se face pentru 2 accidente in decurs de 1 an, iar pentru 3 accidente se coboara pana la 8 trepte.

Pentru o polita incheiata pe 6 luni, soferul urca o treapta si coboara in functie de numarul de accidente, pe acelasi sistem descris mai sus.

Ce se intampla in cazul in care ne schimbam masina?

Daca asiguratul detine mai multe masini, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul, iar cand unul din acestea este instrainat/radiat, stabilirea de bonus-malus pentru vehiculul nou dobandit, se face pornind de la clasa bonus-malus de care soferul a beneficiat anterior.

Cum putem afla in ce clasa de bonus-malus ne aflam?

Pe asigurarea RCA  a masinii este inscrisa clasa de bonus-malus in care suntem situati. In partea stanga, jos, exista o casuta bifata automat cu cu clasa B/M in care suntem situati. Clasa de bonus-malus se face automat, in functie de istoricul soferului.

 

SPECIAL OFFICE Broker de Asigurare-Reasigurare, companie de consultanta si brokeraj in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, va pune la dispozitie prin plata-rca.ro posibilitatea de a calcula cele mai ieftine asigurari RCA .

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+