Cum ne ajuta asigurarea obligatorie de locuinta

Circa 24% din cele 8.5 milioane de locuinte existente in Romania, sunt neasigurate, a declarat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Acest lucru se intampla chiar daca legea Asigurarii Obligatorii a Locuintei a intrat in vigoare inca de acum 2 ani (15 iulie 2010).

asigurare-locuinta

Conform acestei legi, toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o polita PAD (polita de asigurare obligatorie a locuintei), iar cei care nu o fac pot primi amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Cum si de ce trebuie sa-ti asiguri locuinta

Asigurariile de locuinte au devenit obligatorii odata cu inundatiile din vara anului 2010. La noi in tara, la cel mult 4 ani au loc inundatii, fenomen care duce la numeroase pierderi umane, dar si daune materiale considerabile. Pentru ca, de cele mai multe ori, statul nu are puterea financiara de a despagubi pe toti cei afectati de cataclisme naturale, a fost necesara gasirea unei solutii, respectiv asigurarea obligatorie a locuintei.

Asigurarile pentru locuinte sunt de doua feluri: obligatorii si facultative. Asigurarea obligatorie este un mijloc minim de protectie. Acest tip de asigurare despagubeste doar in cazul in care proprietarii sunt afectati de inundatii, cutremure sau alunecari de teren. Polita pentru aceasta asigurare este fie de 20 de euro pe an pentru o locuinta a carei constructie presupune structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn, sau are pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau alte materiale care sunt rezultate dintr-un proces termic si/sau chimic (Locuinte de tip A).

Locuintele a caror constructie presupune pereti exterior din caramida nearsa, sau orice alte materiale nesupuse termic si/sau chimic (Locuinte de tip B), au o polita de 10 euro pe an.

In cazul daunelor produse de cutremur, inundatii sau alunecari de teren, persoanele care au locuinta asigurata, pot primi din partea companiilor de asigurari, in functie de valoarea pierderilor inregistrate, despagubiri de pana la 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de pana la 10.000 euro pentru locuintele de tip B.

Totusi, locuintele care sunt incluse in clasa cladirilor cu grad seismic 1, adica cele cu “bulina rosie” nu pot fi preluate in asigurare prin PAD

In Romania exista 13 companii de asigurare care sunt member PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) si care pot emite asigurari obligatorii.

Cele 13 companii sunt: Astra Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asigurari, Certasig, City Insurance, Platinum Asigurari, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali Asigurari, Grawe Asigurare Reasigurare, Groupama Asigurari, Uniqa.

Asigurarea facultativa de locuinta

Pentru cei care doresc sa se protejeze impotriva mai multor pericole dar si sa obtina, in caz de nevoie, o suma egala cu valoarea de piata a locuintei, pot apela la o asigurare facultativa. In functie de riscurile la care proprietarul considera ca este vulnerabil, polita poate oferi despagubiri in caz de cutremur, incendiu, trasnet, coliziunea unui vehicul, furt si acte de talharie, avarii produse la instalatiile de gaze, explozie etc.

 

SPECIAL OFFICE Broker de Asigurare-Reasigurare, companie de consultanta si brokeraj in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, va pune la dispozitie prin plata-rca.ro posibilitatea de a calcula cele mai avantajoase asigurari .


 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+