Fondurile de pensii private au avut o evolutie constanta in T1

 

Buletinul informativ privind sistemul de pensii private, a fost publicat la sfarsitul lunii luie, de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pe siteul propriu.

Buletinul CSSPP reda evolutia volumului activelor, a numarului de participanti, analize privind evolutia structurii participantilor si a structurii investitiilor fondurilor de pensii private, precum si lista actelor emise de catre institutie in luna iunie a acestui an, aplicabile atat pentru Pilonul II, cat si pentru Pilonul III. Informatiile redate in ultimul buletin publicat redau informatiile aferente semestrului I al acestui an.

Conform raportului CSSPP, in prima parte a anului 2012 a crescut atat numarul participantilor dar si valoarea activelor. Fiecare luna a anului 2012 a fost marcata de noi aderari in sistem. Desi pe plan international au fost inregistratate semnale negative privind pensiile private, in Romania peste 16.000 de persoane si-au incheiat pensii facultative in primele 6 luni din 2012.

Inregistrarile pozitive din 2012, privind sistemul de pensii private din Romania, se datoreaza si CSSPP care a initiat un proces continuu de completare si perfectionare a cadrului legislativ, astfel incat sa urmareasca metodele internationale din domeniu.

CSSPP a urmarit functionarea in conditii optime a fondurilor de pensii, asigurarea protectiei participantilor si evitarea efectelor negative ale crizei economice mondiale. 

Imbunatatiri legislative pentru fondul de pensii private

La inceputul lunii iulie au intrat in vigoare noi proceduri privind incadrarea in grade de risc a fondurilor de pensii private. Astfel, fiecarui fond de pensii private i se asociaza un grad de risc exprimat procentual si calculat zilnic, dupa noua formula prevazuta in norma.

Inainte de aplicarea noilor prevederi legale acest grad era determinat in functie de nivelul de detinere a instrumentelor cu risc scazut, ca procent din totalul activelor fondului.

In prezent  un fond de pensii private poate fi incadrat intr-una din urmatoarele categorii:

- fond de pensii private conservator: grad de risc sub 10%, inclusiv;
- fond de pensii private echilibrat: grad de risc intre 10%, exclusiv si 25%, inclusiv;
- fond de pensii private dinamic: grad de risc intre 25%, exclusiv si 50%, inclusiv.
 

Informare Publica

Campania de educatie financiara s-a desfasurat si in 2012, continuand sa ofere o informare completa despre avantajele pensiilor private.

Un alt proiect CSSPP destinat educarii tinerilor a dus la informarea participantilor privind rolul participarii la sistemul de pensii private. Astfel, Campania “Pensia privata, o decizie tanara” a adunat in cadrul unor evenimente speciale, peste 1500 de studenti din 9 institutii de invatamant superior.

Tot in prima parte a anului 2012 a avut loc si cea mai importanta conferinta CSSPP destinata mediului de afaceri. In organizare s-a implicat atat Asociatia pentru Pensiile Private din Romania (APAPR), cat si HR Cluv (Asociatia Profesionistilor in Resurse Umane). La eveniment au participat specialisti in resuserse umane, manageri de tot, consultanti, reprezentanti ai industriei de pensii private, ai autoritatii de supraveghere dar si reprezentanti mass media.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+