Controverse legate de cardul de sanatate

 

Incepand cu luna septembrie incepe distribuirea cardului de sanatate catre populatie, iar utilizarea pe scara larga a acestuia se va face incepand cu luna ianuarie 2013.

Cardul de sanatate va fi distribuit prin intermediul caselor judetene de sanatate si va avea o valabilitate de 5 ani. 

Inca inainte de lansare, cardul national de sanatate a provocat nemultumire din partea medicilor, care il privesc cu suspiciune. Acestia il considera un nou demers birocratic care le va ingreuna munca. Cu toate acestea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) declara ca doctorii nu vor putea primi bani pentru serviciile prestate daca nu inregistreaza acest document.

"Decizia informatizarii si coordonarea acestui program apartin Ministerului Sanatatii si CNAS. Este o aberatie ca, atunci cand exista atata birocratie, sa se mai adauge una, aceea a cardului national de sanatate", a declarat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu


Potrivit dnei. Dr. Rodica Tanasescu cardul de sanatate este o activitate administrative care va afecta timpul alocat de doctori, pacientilor.

"Daca se va implementa cardul, il vom folosi, dar nu vom merge la CNAS sa il luam. In loc sa consultam pacientii, facem inregistrari, inscriptionam, facem borderouri. Aceasta activitate nu are nicio legatura cu actul medical, ci este strict administrativa. Cel mai corect ar fi configurarea cardului cu toate inscrisurile de catre CNAS, prin casele de asigurari de sanatate judetene", a mai spus Tanasescu.

Si presedintele FPMF, Doina Mihaila, considera ca introducerea cardului de sanatate va afecta activitatea doctorilor.  "Trebuie sa stam cu un pacient 15 minute, potrivit legii. In acest interval, bolnavul se dezbraca, este consultat, i se scrie un bilet de trimitere, o reteta, si totodata inscriptionam cardul sau il completam. Este o aglomerare foarte mare. In plus, vom suporta contravaloarea citioarelor de card, cam 15-200 de euro, plus mentenanta", a declarat aceasta.

Doina Mihaila a subliniat si ea, ,ca medicii nu vor lua cardurile. "Dupa ce cardul este dat pacientului, acest lucru trebuie trecut in borderou, apoi facuta centralizarea. Medicul de familie va fi serviciu de informatii, serviciu de pasapoarte, serviciu de curierat. Nu suntem rau intentionati, dar nu vom lua aceste carduri. Va dorim succes", le-a spus presedintele FPMF reprezentantilor CNAS.

In replica, medicul sef al CNAS, dr. Marius Filip, a declarat ca medicii trebuie sa respecte cadrul legislativ, dar ca CNAS este deschisa la discutii si propuneri care sa vina in ajutorul medicilor.

"Avem un cadru legislativ pe care trebuie sa il respectam. Nimic nu este perfect. Daca se pot face modificari, le vom face, astfel incat sa fie in favoarea paceintului. Cardul a fost gandit ca sa nu mai fie plimbat pacientul. Inscriptionarea lui nu poate fi in atributiile unui functionar. Aceasta se face dupa discutia cu pacientul. Cardul national este «cheia». Fara el, medicul de familie nu isi poate primi banii. Nu suntem inflexibili, tinem cont de propuneri", a spus Marius Filip.

 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+