Piata asigurarilor de locuinta din Romania

Crestere de 70% pentru asigurarile de locuinte

In 2011, romanii au incheiat asigurari facultative de locuinte in valoare de 641 de milioane de lei (151 milioane de euro) si asigurari obligatorii de locuinta in valoare de 35 milioane de lei. Valoarea asigurarilor de locuinta a fost in crestere cu 70% fata de anul precedent.

In prezent, asigurarile de locuinte inregistreaza printre cele mai bune rate de dauna (ponderea despagubirilor platite in primele brute subscrise), iar companiile de asigurari se lupta pentru a obtine cat mai mult din segmentul de asigurari care reprezinta peste 10% din piata asigurarilor generale.

Companiile de asigurari micsoreaza preturile

Odata cu aparitia legii care prevedea ca toti proprietarii de locuinta sa se asigure, dar si cu scaderea vanzarilor de polite auto, asiguratorii au inceput sa acorde mai multa atentie acestui tip de polite. Astfel, pana la sfarsitul anului 2011, companiile de asigurari aveau aproximativ 5 milioane de contracte, iar aproape 90% din acestea erau polite facultative. Pana sa intre in functiune obligativitatea asigurarii de locuinta, mai putin de 2 milioane de case si apartamente erau asigurate.

Asigurarea de locuinta – un produs valoros in portofoliul asiguratorilor

Bogdan Andriescu, presedinte UNSICAR – asociatia profesionala a brokerilor de asigurari a confirmat ca asigurarea de locuinta este un produs cu beneficii reale:

"Dacanu existao calamitate naturalasau un incendiu care saafecteze o zonacu concentrare mare de locuinte asigurate, acesta este un produs foarte bun pentru un asigurator. Totusi, dispersia asigurarilor de locuinte este destul de mare pe piata romaneasca, astfel casi in cazul unei calamitati naturale calculele asiguratorilor nu ar fi date peste cap".

Asigurarile de locuinta mai profitabile decat cele auto

Daca pentru asigurarile de locuinta, rata de dauna este foarte mica, nu acelasi lucru se intampla si cu politele auto, unde rata de dauna este de peste 90%. Doar in 2011, asiguratorii au platit despagubiri de aproximativ 2 miliarde de lei pe polite Casco, la un volum similar de prime subscrise.  In ceea ce priveste politele RCA, despagubirile s-au ridicat la 1,7 miliarde de lei, la prime de 2 miliarde de lei.

Pentru a castiga un numar cat mai mare de clienti, asiguratorii au scazut treptat preturile la asigurarile de locuinte, incercand astfel sa isi reechilibreze portofoliile formate in principal din polite auto.

Competitia acerba intre companiile de asigurari a dus si ea la reducerea primelor de asigurare.

"Primele s-au dus foarte jos pentru caa fost luataca reper cotatia de la asigurarile obligatorii. Ideea unei polite obligatorii nu a fost rea pentru caastfel s-a obisnuit lumea cu ideea de asigurare a casei", consideraAndriescu.

Asigurarile facultative vs. Asigurarile obligatorii

Asigurarile obligatorii sunt mai ieftine decat cele facultative. Pentru acestea, prima de asigurare este de 10 sau 20 de euro pe an, dar acoperadoar daunele produse de cutremur, inundatii sau alunecari de teren, si numai in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Asigurarile obligatorii sunt emise de o singuracompanie - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) -, iar numarul acestora depasea cu putin 500.000 de polite, comparativ cu peste 800.000 de contracte in vara anului trecut.

Asigurarile obligatorii au pierdut teren

In ultimele lunii numarul asigurarilor obligatorii s-a injumatatit, deoarece multe polite nu au fost reinnoite dupa primul contract, iar altele au fost inlocuite cu asigurari facultative

Oficialii PAID incearcasaopreascatendinta de scadere a vanzarilor printr-o modificare a legii. Astfel, asigurarea obligatorie trebuie detinuta indiferent daca avem sau nu o asigurare facultativa, iar aceasta din urma acopera doar valori mai mari de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de polita asigurarii obligatorii.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+