Astra ar trebui sa plateasca polita de 10 milioane de euro, catre Oltchim, conform Min. Economiei

Combinatul chimic Oltchim detine o polita de asigurare de raspundere manageriala care prevede despagubiri de pana la 10 milioane de euro. Prima de asigurare a politei a fost de 3000 euro pe luna, iar combinatul se afla cu platile la zi.

Pentru a intra in posesia acestei sume, combinatul chimic trebuie sa demonstreze ca fosta conducere a prejudiciat compania din eroare, semnand contracte care au condus la insolventa.

In prezent nu se cunosc toate conditiile de raspundere manageriala prevazute in polita, dar Ministerul Economiei care detine 54.8% din combinat, considera, conform declaratiilor ministrului Varujan Vosganian, ca plata despagubirilor este justificata.

"Ar fi neverosimil sa ne spuna ASTRA ca nu sunt indeplinite conditiile. Exista raportul administratorilor judiciari asupra cauzelor insolventei, in care se arata ca managementul a fost defectuos",a declarat Varujan Vosganian.

In prezent nu se stie daca falimentul sau insolventa erau riscuri asigurate prin polita incheiata la ASTRA Asigurari, sau daca erau incadrate printre excluderi.

Polita incheiata cu Astra face parte dintr-o asigurare de tip D&O (Directors & Officers) si are rolul de a apara managerii care pot fi trasi la raspundere pentru actiunilor lor in companie.

"Implicit, unul dintre riscuri este ca managerul sa aduca firma in stare de insolvabilitate, respectiv faliment, in aceste cazuri pierderile putand chiar depasi limitele politelor de asigurare",a explicat Mihai LUCANU, Director General, QBE Romania.

"Avand in vedere ca insolvabilitatea, respectiv falimentul reprezinta un eveniment major si cu consecinte serioase in viata unei companii, punand totodata un semn de intrebare in dreptul calitatii managementului, exista la nivel teoretic o disputa daca acest gen de cazuri ar fi normal sa fie acoperite sau nu si modalitatea practica de realizare astfel incat sa se evite abuzurile din partea celor implicate", a adaugat Mihai LUCANU.

Conform raportului administratorilor judiciari invocat de Ministrul Economiei, mai multi directori din cadrul combinatului, care erau si membri ai Consiliului de Administratie  in perioada 2009 – 2012 "au fost implicati in mod direct sau indirect in actiuni/operatiuni ce pot fi incadrate in prevederile articolului 138 din Legea insolventei". 

Printre nereguli se mentioneaza: vanzara unor produse sub costurile de productie, cresteri nejustificate ale salariilor si relatii comerciale sin conditii defavorabile cu firme controlate, direct sau indirect, de catre persoane din managemenul combinatului.

Astfel, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului sa fie suportata de catre cei care au cauzat starea de insolventa, respectiv membrii organelor de conducere.

Totusi, fostul Director General Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca "managementul defectuos nu este cauza reala a insolventei Oltchim. Raportul asupra cauzelor insolventei a fost facut doar ca sa fie gasit rapid un tap ispasitor. Asa ca, pentru a incasa polita, administratorii judiciari trebuie sa demonstreze in instanta ca managementul a fost defectuos si ca a adus pagube financiare pentru OLTCHIM".

 

Compania Astra a fost notificata printr-o scrisoare trimisa pe 30 aprilie a.c. prin care se solicita plata unei despagubiri de 10 mil. EUR catre combinatul OLTCHIM. Pana in prezent, compania de asigurari nu a furnizat niciun raspuns.

 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+