Declaratiile presedintelui CMR privind informatiile care trebuie sa apara pe cardurile de asigurari

Vasile AstarastoaeIstoricul medical al pacientilor reprezinta o informatie confidentiala care nu ar trebui sa apara pe cardul de asigurare de sanatate al populatiei. Aceste informatii pot reprezenta un “instrument periculos pentru societate”, este de parere Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Acesta este de parere ca orice informatie legata de starea de sanatatea a pacientului tine de relatia de confidentialitate medic – pacient. Cardul de sanatate nu ar trebui sa contina alte informatii in afara datelor personale care sunt absolut necesare. Informatii care tin de controlul financiar ar putea fi deasemenea, introduse pe card.

“Cardul trebuie sa cuprinda numele, prenumele, informatii referitoare la statusul platii, dar nu si istoricul medical al pacientilor, deoarece este o relatie intre medic si pacient”, a declarat Vasile Astarastoae.

Pentru a sustine aceasta declaratie, presedintele CMR a dat exemplul unei persoane dintr-un centru universitar. Aceasta  candidase in 1998 pentru o functie publica, dar au aparut informatii in presa cum ca aceasta persoana fusese internata intr-un spital de psihiatrie cu o depresie, in anul III de facultate. Drept urmare, persoana nu a mai putut candida pentru functia urmarita si a trebuit sa se retraga. Conform lui Astarastoae, “informatiile medicale sunt periculoase”.

“La nivel European, inclusiv Consiliul Europei a atras atentia ca nu este bine sa concentram datele si mai mult chiar exista o declaratie a Comitetului privind drepturile Omului in care se spune ca lupta impotriva coruptiei si terorismului nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa facem abuz de informatii pe sisteme informatice, pentru ca ele pot duce la o limitare a democratiei si a libertatii”, a mai spus presedintele Colegiului Medicilor.

Cel mai probabil, cardurile de asigurari de sanatate vor fi puse in circulatie, incepand cu anul 2014.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+