Medicii vor fi obligati sa incheie asigurare pentru malpraxis

Petru MelinteUn nou proiect de lege care obliga medicii sa isi faca polita de asigurare pentru malpraxis, este pregatit acum de catre Ministerul Sanatatii. Conform proiecului de lege, in cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor negocia ei insisi cu pacientii si cu asiguratorul, inainte de a apela la un mediator sau de a ajunge in instanta.

"Devine obligatorie asigurarea atat a medicilor, cat si a intregului personal medical care este implicat in furnizarea serviciilor de sanatate. La ora aceasta, politele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variaza de la cativa euro la cateva sute de euro. Evident ca in momentul in care va fi introdusa obligativitatea despagubirilor civile, asiguratorii vor creste valoarea politelor. Noi speram ca prin concurenta lucrurile sa nu duca chiar la ceva nesustenabil (...) politele sa poata fi sustinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri si alte foloase suplimentare. Avem discutii destul de serioase in ce masura institutiile care angajeaza medicii ar putea plati o buna parte din polita de asigurare. N-am reusit sa identificam inca o anume suma", a spus Petru Melinte, reprezentant al Ministerului Sanatatii.

Momentan, doar medicii care lucreaza in institutii care au contracte incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate, detin polite de asigurare pentru malpraxis,

"Din pacate, politele lor de malpraxis sunt in general la minimum si se refera doar la daunele materiale care sunt mult reduse in comparatie cu cele morale. De exemplu, pentru asistenti poate sa fie si cativa euro pe an", a spus Melinte.

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a vorbit si el despre problema medicior neasigurati.

"Problema majora a fost si este faptul ca medicii nu se asigura, iar pacientii care au probleme din cauza unui malpraxis nu pot sa obtina ce trebuie sa obtina de la asigurari, acesta este motivul pentru care trebuie sa modificam modul de lucru. In al doilea rand este birocratia foarte grea. (...) De multe ori cazurile ajungeau direct in instanta si atunci dura, populatia era foarte nemultumita", a sustinut Raed Arafat.

La nivel national exista aproximativ 200 de cazuri de malpraxis.

"Marea lor majoritate s-au stins. Adica s-au inteles cu pacientii. Foarte putini ajung in judecata. Din cunostinta mea, chiar in puscarie n-au ajuns, probabil ceva sanctiuni cu suspendare", a aratat Petru Melinte.

Daca noul proiect de lege intra in vigoare, pacientii vor negocia cu asiguratorii, inainte de a se ajunge in fata unui mediator sau in instanta.

"Procedura pe care o propunem noi este anterioara medierii. Deci este o negociere care are loc impreuna cu asiguratorul si care nu este o procedura juridica. Este o procedura amiabila si care duce la stingerea conflictului", a explicat Petru Melinte.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+