Politele RCA au preturi nesustenabile. O valoarea corecta ar fi 200 de euro

Arthur BorowinskiSaptamana trecuta a avut loc la Sinaia, cel mai important eveniment de asigurari, Forumul International de Asigurari-Reasigurari. In conferintele desfasurate de-a lungul evenimentului s-a adus in discutie si situatia pietei de asigurari RCA din Romania, respectiv pretul nesustenabil al politelor. Conform lui Artur Borowinski, vicepresedinte Omniasig, acest lucru se intampla din cauza concurentei acerbe din aceasta piata.

"Situatia se perpetueaza desi continua cresterea deja uriasa a daunelor pe vatamare corporala si pe Carte Verde, care constitue aproximativ 40-50% din valoarea tuturor daunelor suportate de asiguratori. In prezent, pretul mediu pe RCA este de circa 100-110 euro, ceea ce este nesustenabil. Pot spune ca in Romania sunt cele mai mici preturi din Europa Centrala si de Est. In alte tari acestea ajung la 4-500 de euro. Cand vad un pret de 100 de euro la RCA nu-mi pot imagina cum poate acea companie sa aiba o rata combinata mai mica de 100%",a spus Borowinski.

Cel mai important indicator din industria asiguratorilor este rata combinata. Acesta arata profitabilitatea politelor vandute si se calculeaza ca raport dintre valoarea daunelor platite plus costul de achizitie a politelor (comisioanelor brokerilor si ale agentilor) plus costurile administrative si valoarea primelor incasate. Pentru ca vanzarea de asigurari sa fie profitabila, acecst raport nu trebuie sa depaseasca 100%, deoarece altfel insemna ca incasarile sunt depasite de cosuturi. Piata de RCA din Romania are in prezent o rata cominata de 150%

"In ultimii ani asistam doar la injectii de capital menite sa acopere gaurile din trecut din portofoliul asiguratorilor in urma preturilor nesustenabile. Insa, politicile de subscriere pe RCA continua, iar sistemul de mentine. Asiguratorii se plang mereu ca nu au de unde sa plateasca, desi mentin preturile la un nivel scazut". A precizat Cristian Constantinescu, cel care a condus 16 ani Allianz Tiricac.  

Artur Borowinski a discutat si despre valoarea daunelor pe vatamari corporale punctand ca daunele morale nu sunt reglementate prin lege, devenind astfel un punct crucial si nepredictibil.

"Daca am considera suma de 20.000 euro ca si compensatie medie pretul corect este circa 202 euro. Bineinteles, rezultatul depinde foarte mult de structura portofoliului dar cifrele sunt estimari medii brute. In opinia mea, prima medie corecta in Romania se incadreaza in suma de 150-200 euro", a declarat Borowinski.

Reprezentantul Omniasig a declarat cu privinta la segmental CASCO, ca prima medie este in scadere din cauza ca parcul auto din Romania se invecheste si cotatia ia in considerare suma asigurata.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+