UNSAR propune schimbarea cadrului legislativ al asigurilor de locuinte

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) doreste modificarea legii 206, privind asigurarea obligatorie a locuintei. Astfel, Uniunea a inaintat un set de proponeri prin care se solicita ca asiguratorii sa incheie o singura polita pentru locuinta atat pentru riscurile obligatorii (cutremur, inundatii, alunecari de teren), cat si pentru cele facultative.

Uniunea doreste implementarea unui sistem de asigurari in “straturi”, acoperit de PAID si asiguratorul care emite polita. In cazul in care locuinta este afectata de unul din cele trei riscuri majore, clientul va fi despagubit de PAID, altfel va primi banii de la compania de asigurari cu care a incheiat polita.

"Politele facultative de asigurare a locuintelor se vor emite (de asiguratorii autorizati pentru NatCat) numai in pachet cu asigurarea obligatorie - PAD, in coasigurare neproportionala cu PAID. Asadar, PAID va raspunde in limita sumei asigurate obligatoriu (20.000 EUR/10.000 EUR, ca prim risc), pentru riscurile de NatCat (cutremur, inundatii, alunecari de teren), in timp ce asiguratorul emitent va incheia asigurari obligatorii PAD in pachet cu polita facultativa sau de sine statatoare (stand-alone)",a explicat Florentina ALMAJANU, Director General, UNSAR.

Acest tip de asigurare va reduce costurile pentru emiterea politelor de asigurare, la crearea unei baze de date comune la nivel de piata dar si la obtinerea de informatii despre situatia fiecarui asigurat, in ceea ce priveste modul in care este gestionat cazul lui, atunci cand are nevoie de incasarea politei de asigurare.

Pentru a putea fi adoptat acest tip de asigurare, trebuie modificata Legea 260/2008 si sa se schimbe legislatia secundara si normele interne ale PAID.

UNSAR a declarat ca pretul politei obligatorii nu va fi schimbat (10 si 20 de euro pe an pentru polite de 10.000 si respectiv 20.000 euro). Statul garanteaza pentru diferenta dintre capacitatea de reasigurare PAID si capacitatea necesara in caz de forta majora.

Autoritatatea de Supraveghere Financiara sprijina proiectul UNSAR.

"Proiectul pe care il prezinta UNSAR a fost sustinut de noi si a fost discutat cu 90% din asiguratorii prezenti pe piata romaneasca. Va pot asigura ca acest proiect este in faza finala",a explicat Daniel TUDOR, vicepresedinte Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+