Motivul pentru care CSA trebuie sa impuna un pret minim pentru polita RCA

Companiile de asigurari considera ca este necesar ca CSA-ul (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) sa intervina in piata de polite RCA si sa impuna un pret minim, care sa asigure o buna functionare in aceasta piata.

Competitia acerba din aceasta piata a dus la scaderea drastica a preturilor, pana la un nivel care nu mai poate acoperi eventualele pagube. Cu toate acestea, companiile de asigurari nu pot renunta sa mai vanda polite RCA pentru ca nu ar mai avea fonduri pentru a plati daunele viitoare ale clietilor deja existenti.

Companiile care au dus politici de prêt de dumping au atras dupa ele o scadere majora a preturilor pe politele RCA pentru toate companiile, care au incercat in acest fel sa ramana in piata. Consecintele au fost ca Romania are unele din cele mai mici preturi pe polita RCA, din Europa Centrala si de Est dar si ca, la nivelul actual, companiile care vand polite RCA merg in pierdere, totalul de polite vandute nereusind sa acopere totalul daunelor anuale.

In momentul actual companiile de asigurari au ca varianta sa mareasca pretul politelor pana la un nivel care sa acopere pierderile inregistrate. Dar acest lucru trebuie facut de toate companiile din Romania in acelasi timp. Cealalta alternativa este iesirea din piata, o alternative negative care nu va scuti companiile ramase sa mareasca pretul la politele RCA pentru a putea acoperi nevoile clientilor.

Cu cat se amana momentul in care se reglementeaza pretul RCA, cu atat mai multe companii de asigurari vor iesi de pe piata, ramanand un numar prea mic de companii de asigurari care sa concureze intre ele si care astfel vor putea sa mareasca pretul mult peste nivelul actual. Pe termen lung, clientul este cel dezavantajat, deoarece va ajunge sa plateasca mai mult pe o polita decat ar plati daca pretul de start ar fi reglementat cat mai curand.

Pentru a se intampla acest lucru este importanta ca CSA-ul sa impuna un prêt minim, care sa poata acoperi eventualele daune dar si furnizarea unor servicii de calitate.

Subiectul privind pretul politelor RCA si nu este unul nou. In fiecare an asiguratorii vorbesc despre necesitatea majorarii acestuia si totusi, tarifele si-au continuat scaderea si in 2012 candprima de asigurare a fost de 463 lei, in scadere cu 4% fata de anul 2011.

In 2013 lucrurile par sa evolueze spre directia cea buna, chiar daca cu pasi mici. La inceputul acestui an, autoritatea de supraveghere a asigurarilor a adus modificari la normele RCA, prevazand o segmentare mai complexa a tarifelor de prima pe multiple criterii care sa identifice categoriile de client ice prezinta un risc crescut in producerea daunelor.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+