Vineri incep discutiile pentru modificarea legii malpraxisului. Care vor fi beneficiile pacienilor?

Legea malpraxisului urmeaza sa se modifice, conform unui proiect nou. Astfel, medicii vor fi asigurati cu pana la 3 ani inainte de incheierea unei polite, iar asigurarea va acoperi daune atat materiale cat si morale.

Legea va permite solutionarea litigiilor in mod amiabil, intre asigurator si pacienti. In cel mult 6 luni, acestia vor putea sa cada de acord asupra daunelor, in limita unui plafon conform politei de asigurare.

Rezolvarea litigiilor se va face de catre un reprezentant al companiei de asigurare, un evaluator ales de client si in prezenta unui mediator care va putea negocia valoarea daunelor morale.

"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor",a declarat Raed ARAFAT, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.

Secretarul de Stat a mai semnalat si problemele pe care le are actuala lege. Aceasta prevede o procedura de analizare a cazurilor de malpraxis care necesita, din partea pacientilor, plata de onorarii mari, care uneori erau greu de suportat. De aceea, de cele mai multe ori, expertiza nu se efectua si cazul se muta in instanta, unde din cauza volumului mare, solutionarea putea dura chiar si 6 ani.

Tot pana acum, polita de asigurare clasica nu facea distinctii intre daunele morale si cele materiale, asa ca de cele mai multe ori doctorii optau pentru o asigurare mai ieftina care nu acoperea prejudiciile morale.

Pentru a veni si in ajutorul medicilor, polita de asigurare din sistemul public va fi acoperita partial de catre spitalul angajator, care deasemenea va avea propria sa asigurare.


 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+