Ce sa faceti pentru a fi despagubit de catre compania asiguratoare in caz de accident

accident locuintaAveti asigurare de locuinta si ati suferit un accident? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a fi despagubit de catre compania asiguratoare?

16 apartamente si 6 masini au fost avariate saptamana trecuta, in urma unei explozii care a avut loc in Cluj. Accidentul s-a produs dupa ce o locatara a unuia din apartamentele afectate, a lasat gazele deschise. Pentru ca aceasta a provocat explozia in mod intentionat, locatarii care detineau o asigurare facultativa pentru locuinta s-au adresat cu intrebari companiilor de asigurari pentru a afla daca acest caz va fi tratat ca unul de vandalism si drept urmare va reprezenta un caz de excludere sau vor fi despagubiti prin procedura standard.

Companiile de asigurari au raspuns la intrebari in mod oficial, astfel ca in cazul in care si alte persoane asigurate vor trece pe viitor prin situatii asemanatoare sa nu isi faca griji ca nu vor primi despagubiri pentru pierderile suferite.

"Proprietarii de locuinte care au asigurare vor fi despagubiti in limitele si conditiile politei incheiate, urmand ca ulterior societatea de asigurare sa mearga in regres impotriva persoanei care a cauzat explozia (daca vinovatia va fi stabilita de catre autoritatile competente) pentru a-si recupera prejudiciul", a declarat Madalin ROSU, Director Divizie Daune, GENERALI Romania.

In acelasi sens, "asiguratii ale caror locuinte au fost afectate de explozie vor fi despagubiti in mod normal de catre compania de asigurare unde au incheiat polita, acest caz neputand fi asimilat vandalismului sau altor fapte care ar putea fi considerate situatii de excludere", apreciaza Gabriel NICOLAE, Director General, VERASIG Broker de Asigurare.

Pentru a putea intra in posesia sumei de despagubire, proprietarii apartamentelor trebuie sa notifice compania unde au incheiat polita de asigurare iar aceasta va delega o echipa care va constata prejudiciile in baza raportului intocmit de organele abilitate (Politie, Pompieri etc), va evalua pagubele si va intocmi avizul de plata.

In acest timp proprietarii pot incepe pe cont propriu lucrarile de reparatii si tot ce au de facut pentru a primi decontatarea cheltuielilor, este sa pastreze facturile si chitantele pentru achizitiile facute.

Proprietarii care detin o polita cesionata in favoarea bancii, trebuie sa notifice banca in termen de 48 de ore de la producerea pagubei. Imediat ce operatiunile de evaluare sunt finalizate iar devizul de plata este intocmit, asiguratorul sesizeaza banca unde are cesionata polita de asigurare si in felul acesta obtine acordul de a vira banii, fie catre proprietar, fie catre firma care a facut reparatiile.

In cazul in care avem de a face cu o dauna totala, banii de la asigurator sunt incasati integral de catre banca, pentru a stinge creditul. Daca este vorba de o dauna partiala, proprietarul isi poate recupera pierderile dupa ce efectueaza reparatiile si face dovada pentru suma cheltuita.

Persoanele care detin doar o polita de asigurare obligatorie nu primesc despagubiri decat in cazul in care locuinta le este afectata de unul din cele trei tipuri de catastrofe: cutremur, inundatii, alunecari de teren.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+