Despre situatia actuala din sectorul asigurarilor de locuinta

Acum 2 ani, la doar cateva luni de la lansarea obligativitatii asigurarilor de locuinte, peste 800 000 de locuinte au fost asigurate impotriva principalelor catastrofe naturale: cutremure, alunecari de teren, inundatii.

Lansate cu succes, asigurarile obligatorii aveau totusi sa cunoasca un declin care nu a fost prevazut. Modificarile cadrului legislativ si confuziile create de acestea au facut ca in 2013 numarul total al caselor asigurate sa fie doar de 400 000.

"Asigurarea obligatorie a pornit inca de la inceput cu stangul. Nu poti sa obligi un proprietar sa-si asigure locuinta. Daca acest sistem ar fi functionat pe principiul RCA, ar fi fost cu totul altceva. Era un gest de responsabilitate sociala, iar obligativitatea ar fi fost justificata.

In schimb, criteriul de stabilire a cuantumurilor politelor de asigurare a fost cel al solidaritatii si nu, asa cum ar fi fost normal, cel al zonalitatii si al predispunerii la riscurile asigurate", a declarat Leonard Munteanu, specialist marketing Blitz Imobiliare.

Conform specialistului, locuintele trebuiau asigurate impotriva riscurilor la care erau expuse, in functie de zona. De exemplu, locuintele din Cluj Napoca nu aveau nevoie sa fie asigurate impotriva cutremurelor, deoarece in aceasta zona riscul este scazut. Pentru un proprietar din Cluj, o asigurare impotriva alunecarilor de teren si a inundatiilor, era suficienta.

Desi din punct de vedere legislativ, se puteau aplica amenzi pentru cei care nu isi asigurau locuintele, acest lucru nu i-a speriat pe proprietar.


"Aplicarea sanctiunilor a revenit primariilor, iar identificarea celor care nu si-au incheiat polite de asigurare ar fi necesitat importante resurse umane. Si sa nu uitam ca am traversat in acesti ani o buna perioada de timp in care posturile din institutiile bugetare au fost blocate. In plus, primariile nu au avut la dispozitie o baza de date cu persoanele asigurate, comuna tuturor societatilor de asigurari",a mentionat acesta.

Modificarea legii asigurarii de locuinte

Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie de locuita a fost modificata pe 26 iunie astfel incat toate companiile de asigurari sa poata furniza clientilor polite obligatorii PAID.

Datorita acestei modificari, proprietarii isi vor putea achizitiona o asigurare de locuinta de la orice asigurator autorizat. Pretul pentru o asigurare obligatorie este de 10 sau 20 euro pe an si ofera despagubiri de 10 000 si respectiv 20 000 euro, in cazul in care locuinta este afectata de una dintre cele 3 calamitati naturale impotriva careia este asigurata.

Actiuni recomandate pentru a incuraja asigurarea locuintei

Asigurarea obligatorie pentru locuinta este un serviciu profitabil pentru orice proprietar. Pentru o suma relativ mica, el este asigurat in cazul in care este afectat de cutremur, inundatii sau alunecari de teren. Tocmai de aceea trebuie incurajata incheierea asigurarilor. Pentru aceasta o recomandare ar fi ca vanzarea locuintei sa fie reglementata legislativ, astfel incat sa nu se poata vinde o locuinta daca nu detine o asigurare obligatorie.

 "La fel cum certificatul energetic face parte din documentatia obligatorie a unui contract de vanzare-cumparare a unei proprietati imobiliare, acelasi lucru ar fi trebuit sa se intample si in cazul asigurarilor de locuinte. O locuinta sa nu poata fi tranzactionata in lipsa asigurarii obligatorii", a declarat Leonard Munteanu.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+