Numarul politelor obligatorii de locuinta in scadere

Schimbari legislative pentru a incuraja proprietarii sa azhizitioneze polite PAD

Numarul politelor de asigurare obligatorie pentru locuinta este in scadere. La sfarsitul lunii mai 2013, numarul acestora scazuse cu 1400 fata de inceputul aceleiasi luni si cu 25% fata de luna mai a anului trecut, conform datelor PAID (Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale).

Cum in luna mai au fost incheiate aproximativ 162 de PAD-uri pe zi (in luna mai a anului trecut media a fost de 208 polite pe an), procentul de acoperire in asigurarea obligatorie a ramas sub 4% in toata tara. 

Cele mai multe polite obligatorii au fost incheiate in Muntenia (22% din totalul asigurarilor au fost incheiate in aceasta zona), pe locul II s-a situat Bucurestiul cu 17,6%, iar pe locul III Moldova cu 15,5%.

Maramuresul a inregistrat cele mai putine polite, doar 2,4% din total mergand in aceasta zona.

Din cauza schimbarilor legislative din 2012, proprietarii de locuinte au devenit reticenti fata de asigurarile obligatorii, atitudine care s-a mentinut si in 2013 ducand la scaderea numarului de polite inregistrate.

Pentru a contracara aceasta tendinta, UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare) a creat o serie de propuneri pentru modificarea Legii 260/2008 referitoare la asigurarea obligatorie de locuinte. Aceste propuneri au fost prezentate la FIAR – Forumul International Asigurari – Reasigurari 2013 si solicitau posibilitatea ca asiguratii sa incheie o singura polita pentru locuinta care sa acopere atat riscurile obligatorii (inundatii, cutremure, alunecari de teren) cat si pe cele facultative.

"Politele facultative de asigurare a locuintelor se vor emite (de asiguratorii autorizati pentru NatCat) numai in pachet cu asigurarea obligatorie - PAD, in coasigurare neproportionala cu PAID. Asadar, PAID va raspunde in limita sumei asigurate obligatoriu (20.000 EUR/10.000 EUR, ca prim risc), pentru riscurile de NatCat (cutremur, inundatii, alunecari de teren), in timp ce asiguratorul emitent va incheia asigurari obligatorii PAD in pachet cu polita facultativa sau de sine statatoare (stand-alone)",a explicat Florentina ALMAJANU, Director General, UNSAR.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+