De ce avem nevoie de pensie privata si care sunt avantajelor ei

Schimbarile socio-demografice care au avut loc in tara noastra, in ultimele decenii, au avut repercusiuni si in ceea ce priveste bugetul pentru pensii. Numarul contribuabililor la fondul de pensii este in continua scadere, iar cel al pensionarilor in crestere.Previziunile pentru viitor nu sunt mai optimiste. Acest trend se va mentine, ceea ce va duce la dificultati si mai mari din partea statului pentru a putea sustine sistemul de redistribuire a pensiilor.

Deoarece a fost prevazuta aceasta situatie, Statul a decis ca o parte din responsabilitatea pensiilor sa fie distribuita catre o firma privata. Acest lucru nu ne afecteaza pe noi, intrucat nu vom plati mai mult pentru asigurarile sociale. Din cei 9,5% din salariu care reprezentau cotizatia fiecaruia la pensia de stat, 2% se distribuie la o societate privata care este aleasa de noi. Statul doreste ca in viitor, acest procent sa creasca la 6%

Aceasta pensie privata este obligatorie doar pentru cei care platesc CAS (Contributie la Asigurarile Sociale de Stat) si care au pana in 35 de ani. Pentru cei care au trecut de aceasta varsta, pensia privata este facultativa.

Avantajele acestei pensii sunt ca stim in permanenta ce sume am acumulat iar pensia nu va fi stabilita de stat, ci va fi calculata in functie de valoarea totala a contributiilor. Mai mult, in caz de deces, suma acumulata nu se pierde ci va fi platita catre mostenitorii legali.

Daca sistemul de pensii de stat si pensiile private obligatorii reprezinta Pilonul 1 si respectiv Pilonul 2, mai exista inca doua tipuri de pensii care reprezinta Pilonul 3 si Pilonul 4.

Pilonul 3:pe langa pensia privata obligatorie putem incheia inca o pensie privata, cu caracter facultativ. Oricine poate incheia o pensie de acest fel pentru a-si asigura un venit suplimentar in momentul in care se pensioneaza. Pilonul 3 reprezinta contributia la un fond de pensii cu pana la 15% din salariul brut. Marele sau avantaj este ca beneficiaza de deducere fiscala atat pentru angajat cat si pentru angajator.

Daca dorim sa contribuim la pensia noastra cu o valoare mai mare decat 15% din salariu, atunci intram pe Pilonul 4. La acest tip de pensie putem contribui cu oricat iar in contract avem inclusa si o asigurare de viata. De asemenea, putem adauga la polita si acoperirea pentru alte riscuri ca invaliditate, interventii chirurgicale sau spitalizare.

Pentru ca in mod frecvent au loc modificari legislative, unele dintre ele afectand chiar modul in care se calculeaza pensia, o solutie pentru o batranetele linistita pare a fi acum doar pensia privata. Astfel, indiferent de schimbarile sociale sau legislative, putem controla inca de acum cand vom primi pensia si ce valoare va avea aceasta. 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+