Romania printe tarile europene cele mai expuse la risc seismic

Romaniaprezinta un nivel ridicat de risc seismic, conform unui studiu international, facut 50 de experti si citat de Le Monde.

O mare parte din teritoriul Romaniei este predispus, pentru urmatorii 50 de ani, la miscari seismice de mare amploare. Alte tari care pot avea aceeasi problema sunt Turcia, Italia, Grecia, dar si alte tari balcanice.

"Geografia generala a seismicitatii pe continentul european este cunoscuta. Ea rezulta, in principal, din infruntarea dintre placile tectonice africana si eurasiana. Pericolul este mai puternic in Turcia, Grecia si in PeninsulaBalcanica, in Italia si in Romania", arata Le Monde citand studiul.

In urma cu trei ani a fost infiintata polita obligatorie PAD care asigura impotriva principalelor dezastre naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Desi pentru aceasta polita platim doar 10 sau 20 de euro pe luna si suntem asigurati pentru pagube de pana la 10 000 euro si respectiv 20 000 euro, in prezent doar 317 000 de locuinte sunt asigurate, din cele peste 8 milioane existente in Romania. Ceea ce inseamna ca doar 3,7% dintre proprietari au achizitionat polita obligatorie. In 2011, situatia se prezenta mai bine, cu peste 800 000 de polite PAD vandute. Dar schimbarile legislative din ultimii ani au dus la cresterea neincrederii din partea proprietarilor, care nu si-au reinnoit politele.

La sfarsitul anului 2012, 43% din locuintele din Romania erau asigurate printr-o polita obligatorie sau una facultative, desi in 2011 procentul ajunsese la 60%.

In luna iulie a acestui an Legea 260/2009 care prevedea ca doar companiile care fac parte din Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, pot incheia polite obligatori, s-a modificat astfel incat orice companie de asigurari poate incheia protocoale cu PAID si astfel sa poata vinde polite obligatorii. Acestea vor transfera catre Pool prima de asigurare, dup ace isi vor retine comisionul.

Astfel PAID si companiile autorizate sa vanda polite obligatorii vor imparti valoarea desbagubirilor furnizate persoanei asigurate.

In aceasta toamna, mai exact pe 15 octombrie 2013, va avea loc a X-a editie ICAR – The International Catastrophic Risks Forum la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Aici se va dezbate stadiul de dezvoltare a sistemului de asigurare al locuintelor, dar si cum va fi implementata noua lege. 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+