Despre schimbarile legislative din piata de asigurari si cum ne alegem politele CASCO si RCA

Directivele pentru industria asigurarilor se vor modifica la nivel European, printre cea mai importanta modificare fiind cresterea transparentei in ceea ce priveste brokerii si companiile de asigurari.

Acest lucru va o transparenta mai mare intre asigurati si asiguratori sau brokeri, care vor trebui sa faca publice informatii ca taxe, remuneratie si taxe. Deasemenea clientii vor primi mai multe informatii despre obligatiile contractuale si riscuri asigurate.

„In primul rand, trebuie spus ca intreaga industrie de brokeraj saluta initiativele legislative ale institutiilor europene care urmaresc, pana la urma, transparentizarea pietei si asigurarea unui cadru de reglementare unic la nivel european. Din punctul nostru de vedere este insa foarte important ca Romania sa aplice toata legislatia europeana in domeniu, mai ales ca aceste demersuri au in vedere in principal protectiaconsumatorului de asigurari, cel mai important pentru noi”,a declarat Viorel Vasile, CEO-ul Safety Broker de Asigurare. 

In prezent exista deja reglementari legislative care protejeaza stabilitatea financiara si transparenta in relatia cu clientii.

„Exista deja o serie complexa de informatii si documente care trebuie prezentate clientilor la inceperea colaborarii. Totodata, polita de raspundere civila profesionala a brokerilor este deja obligatorie in Romania si este prevazuta si o limita de raspundere minima obligatorie”,a spus Anca Roscaneanu, general manager in cadrul Gras Savoye Romania.

Pana la introducerea noilor directive, avem cateva sfaturi care va vor ajuta la achizitia unei polite RCA sau a unei polite CASCO.

Reputatia vs.  pret

Daca in ceea ce priveste asigurarea obligatorie de tip RCA, pretul este criteriul principal in alegerea companiei de asigurari, nu aceeasi regula se aplica si in ceea ce priveste polite CASCO, cand reputatia asiguratorului devine un aspect de o importanta ridicata.

„Este absolut normal ca pe fiecare client, companie sau persoana fizica, sa il intereseze sa plateasca un pret cat mai mic. Din pacate insa, in asigurari cel mai mic pret nu inseamna si cel mai bun produs. In general este bine sa avem mai multe criterii de selectie. Reputatia asiguratorului completeaza bine criteriul pretului”,a declarat Eleonora Geamanu, head of motor insurance department in cadrul brokerului Gras Savoye Romania.

Riscuri si acoperiri

Un alt aspect important la alegerea asigurarii facultative, este sa analizam riscurile la care suntem mai expusi si cele mai putin probabile.

„Se poate intampla ca la achizitia unei polite Casco, spre exemplu, sa nu acoperim un risc la care chiar suntem expusi din dorinta de a economisi prima suplimentara perceputa de regula de asiguratori pentru unele clauze aditionale. Sau, dimpotriva, se poate sa platim prea mult pentru acoperiri de care nu avem nevoie. Ca regula generala, trebuie citite si intelese foarte bine conditiile si, mai ales, trebuie sa apelam la parteneri de incredere”,a adaugat aceasta.

Servicii oferite

Inainte sa achizitionam o asigurare este important sa verificam calitatea serviciilor pe care compania le ofera in caz de dauna. Acest lucru se poate face usor prin simpla citire a reclamatiilor depuse la ASFimpotriva companiei. Aceasta lista este disponibila pe siteul fiecare societati de asigurare.

Aceasta verificare este necesara atat in cazul asigurarii de tip CASCO, cat si a celei de tip RCA.

„Serviciile oferite in caz de dauna sunt importante si in cazul politei RCA pentru ca, daca o persoana pagubita nu este multumita de plata despagubirii, ii poate da in judecata si pe asigurator (compania care a emis polita) si pe asigurat (clientul care a cumparat polita RCA si care a cauzat o paguba)”,a explicat reprezentantul Gras Savoye Romania.

Privind asigurarea CASCO, este important sa verificam serviciile oferite in caz de dauna.

„Inainte de a cumpara o polita Casco, clientii trebuie sa citeasca foarte atent conditiile de asigurare. De asemenea, este recomandat sa intrebe, in cat timp si unde poate face constatarea daunei,  cat dureaza evaluarea dosarului, cum se plateste despagubirea, unde isi poate efectua reparatia, care este valoarea fransizei si cum se plateste. Acest procedeu implica timp si atentie si este o explicatie a faptului ca din ce in ce mai multi clienti, atat companii cat si persoane fizice, aleg sa lucreze cu brokeri”,a declarat Eleonora Geamanu.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+