Proiectul de lege privind malpaxisul medical

 

Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii , a declarat in cursul saptamanii trecute in cursul unei intrevederi cu reprezentanti ai Colegiului Medicilor si ai sindicatelor, ca in aproximativ doua saptamani Proiectul de lege privind malpraxisul medical  urmeaza sa fie finalizat.

 

Proiectul prevede cateva modificari la Legea nr.95 / 2006 , cum ar fi:

- Ca urmare a sesizarii Comisiei de malpraxis de catre pagubit , ori de catre mostenitorii acestuia , in caz de deces, prin tragere la sorti se desemneaza un expert sau un grup de experti din lista judeteana a espertilor medicali.  Expertii au obligatia intocmirii si inaintarii Comisiei a raportului , in termen de 30 de zile . Comisia urmand sa analizeze cazul sis a adopte o decizie in maxim 3 luni de la data primirii sezizarii.

- La Art. 672 se propune introducerea unui alineat care stabileste ca la dezbaterile Comisiei de malpraxis participa si u reprezentant al companiei de asigurari . Astfel se creaza cadrul rezolvarii amiabile a cazului fara a mai fi nevoie de apelarea la instantele de judecata, de cele mai multe ori , persoanele care se considera victimele malpraxisului ajung in instantele de judecata pentru rezolvarea plangerilor.

- Prin noul act normativ se introduc prevederi ce faciliteaza procedurile admistrative si reduc la un minimum procedurile juridice, astfel asiguratorul este obligat ca, intr-un anumit termen, sa inainteze o propunere pentru despagubirea celor prejudiciati.

- Prin ajungerea la un acord intre cel prejudiciat si furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice se va incheia un contract de tranzactie ,cu acordul asiguratorului.  In cazul in care pagubitul nu a fost despagubit acesta poate inainta o actiune in instanta de judecata.

- Proiectul prevede ca medicii si unitaile medicale sa fie asigurati prin polite de raspundere civila profesionala care sa acopere o perioada de anterioritate de pana la trei ani inainte de intrarea in valabilitate a politei nou incheiate.  Politele de asigurare vor acoperi pana la un plafon stabilit prin hotarare de guvern, atat daune material cat si prejudiciile morale.

 

In concluzie atat personalul medical cat si potentialii pagubiti vor beneficia de protectie adecvata astfel incat situatiile in care medicii optau pentru acoperirea minima , care , in cele mai multe cazuri prevedea excluderea prejudiciilor morale, vor fi eliminate.     

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+