Despre pensiile private obligatorii Pilonul 2

De la lansarea sistemului de pensii private in 2008 si pana in prezent, romanii au virat 12,2 miliarde lei la fondurile de pensii private  sub forma contributiilor obligatorii. Incepand cu luna mai 2008 , toti angajatii romani in varsta de pana la 35 de ani au devenit participanti la un fond de pensii private obligatorii , intr-un demers al Guvernului de a preda o parte din efortul financiar reprezentat de pensii spre sectorul privat.  In acest moment , peste 6 milioane de romani au cont deschis la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii.  Aceste fonduri fac parte din Pilonul 2 si asa cum am precizat contributia la acestea este obligatorie.

 

In topul administratorilor de pensii private din cadrul Pilonului 2 se afla Ing , Allianz si Generali , valoarea activelor aflate in administare la nivelul intregului sistem de pensii private reprezinta 2,36% din PIB .

 

Potrivit ASF in martie din cei 6,12 milioane de personae inregistrate , 180.000 nu au contribuit niciodata la pensie, alte 5,93 milioane personae avand cel putin o contributie si doar 3,19 milioaneau avut contributii repetitivein perioada mai 2008 – martie 2014, Contributia medie in luna martie a fost de 83,12 lei, iar valoarea medie a unui cont pentru Pilonul 2 a insumat 2.503 lei .

 

Perspectiva nu este tocmai buna intrucat cei care aveau varsta de pana la 35 de ani in 2008 se vor pensiona dupa anul 2030, dar nu se vor putea baza doar pe ce au contribuit pana acum la fondurile obligatorii datorita faptului ca rezultatul investiei si implicit valoarea lunara a pensiei vor fi foarte mici.

 

Reprezentantii Autoritatii  de Supraveghere Finaciare din domeniul pensiilor private avertizeaza ca , la nivelul anului 2030, statul va mai putea asigura cel mult 15% din ultimul salariu al unui viitor pensionar, fata de aproximativ 50% in prezent. Spre comparatie, lucrurile nu stau bine nici in Germania , unde cei care au acum salarii de 2.500-3.000 de euro, vor obtine in 2030 o pensie de la stat de 600 de euro, in timp ce romanii pot spera la cel mult jumatate din aceasta suma  .     

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+