Companiile romanesti stau prost la capitolul Managementul Riscului

Majoritatea companiilor romanesti nu au intocmit si nu sunt preocupate de un program de managemt al riscului. 

La nivel mondial aproximativ 43% din afacerile care se inchid ca urmare a unor dezastre naturale nu isi mai reiau activitatea, iar 80% dintre afacerile afectate de un incident major si care nu au implementat un plan de continuitate se inchid in urmatoarele 18 luni de la eveniment, conform statisticilor.

In acest context, importanta unui management al riscului nu poate fi negate si cu toate acestea in Romania programele de risk management nu sunt implementate pe scara larga.  

De multe ori termenului de “risc” ii sunt atribuite explicatii fara a avea o baza reala despre intregul inteles al termenului si acest fapt poate duce cateodta la concluzii gresite.  In contextul “risk management”  de cele mai multe ori riscul nu se elimina ci se diminueaza printr-o conduita a companiilor bine desenata de catre specialisti.

Functie de zona in care se gaseste businessul  din punct de vedere al ecosistemului economic se pot determina comportamente prestabilite cum ar fi : sa eviti riscul, sa-l reduci , sa-l transferi sau sa-l retii.  

Sistemele de risk managemet aplicate la ora actual , indifferent de domeniul de unde provin companiile, pornesc de la o serie de reglementari care ofera un cadru general. 

Spre exemplu in industria financiar bancara reglementarile actuale sunt date fie de catre Banca Nationala , fie de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si reprezinta un cadru general prin care sunt stabilite repere functie de care societatile isi construiesc procesele interne.  Modul in care se identifica riscul , cum se ajunge la atenuarea lor, cum se raporteaza la ele, raman deciziile interne ale companiilor. 

Nu de putine ori “managementul riscului” sau mai bine zis implementarea acestuia poate avea si efecte negative in special printr-o crestere de costuri, acest lucru ducand la modificari semnificative fata de modelul initial propus spre implementare.

 

Pentru a implementa cu succes programele de “risk management” este necesar sa existe un nivel  ridicat de incredere intre partile interesate sa colaboreze astfel incat acestea sa beneficieze de o strategie pe termen mediu si lung, altfel spus de o abordare sistematica a managementului riscului.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+