Despre caini si politele de asigurare de raspundere civila special concepute pentru acestia

In Romania exista foarte multe persoane care detin caini de companie , iar o parte dintre acestia fac parte din categoria cainilor cu potential de agresivitate.

Din anul 2002 a fost adoptata de catre Guvern o Ordonanda de urgenta , numarul 55 , care stipuleaza regimul de detinere al cainilor periculosi.   Ordonanta stabileste norme si reguli pentru stapanii cainilor , impartind cainii in 2 categorii si anume:

-        Categoria I – caini de lupta si atac , asimilati priin caractere morfologice cu rase de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii derivati din aceste rase si

-        Categoria a II- a – caini din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastini Napolitano , Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Legea romana reglementeaza situatia raspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale in Codul Civil la art. 1001, unde se mentioneaza ca “proprietarul unui animal sau acela care se serveste de acesta, in cursul serviciului, este responsabil de prejudicial cauzat de animal ”.

Pentru a putea detine caini din rasele mai sus mentionate, proprietarul trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, sa aiba capacitate deplina de exercitiu si sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea vreunei infractiuni contra persoanei.  Cainele trebuie sa fie inregistrat la Asociatia Chinologica Romana si la apartamentele sau imobilele unde se afla cainii sa existe inscriptia “Caine periculos” sau “Caine Agresiv”.

De asemenea la Politie trebuie depusa o declaratie pe proprie raspundere care sa cuprinda numarul de identificare al cainelui , aplicat prin microcip sau tatuare si dovada efectuarii vaccinarii antirabice si a rapelurilor. Pentru cainii din categoria de lupta si atac este obligatorie sterilizarea.

 

Ceea ce putina lume stie este ca, exista obligativitatea incheierii unei polite de raspundere civila pentru categoriile de caini amintite. Din pacate desi legea exista  aceasta nu are prevazute mecanisme de control al aplicarii si de sanctionare astfel incati cei care detin astfel de asigurari reprezinta mai degraba exceptii decat regula.

Politele de asigurare oferite de catre companiile de Asigurari din Romania acopera de regula o limita a raspunderii per eveniment de maxim 5.000 EUR , iar primele de asigurare se incadreaza in zona a 300 EUR/ an , functie de varsta animalului, de riscurile asigurate si de contitiile de adapost. 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+