Framantari in piata de de asigurari

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) intentioneaza sa introduca un set de masuri care sa stopeze pierderile inregistrate de catre piata de Asigurari in ultimii opt ani,  pierderi datorate in special asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto.

O prima masura propusa se refera la plafonarea comisionului platit de catre asiguratori brokerilor la un nivel de maxim 10% .  Masura a dat nastere unor serii intregi de comentarii negative din partea brokerilor care sustin ca un comision cu valoarea de 10% ar elimina din piata o mare parte din brokeri intrucat acestia nu vor fi capabili sa-si acopere costurile.

Reprezentantii brokerilor sustin ca  intr-o piata unde mai mult de jumatate din politele RCA sunt intermediate de acestia , o masura de plafonare a comisionului impreuna cu dezvoltarea deficitara a retelelor proprii de distribuitie a asiguratorilor ar face ca gradul de acoperire al parcului auto sa scada dramatic.

Pe de alta parte ASF motiveaza masura ca un lucru firesc si in concordanta cu politica de comisioane din tarile UE , unde valorile procentuale se situeaza cu mult sub media pietei locale. In Romania brokerii de asigurare au facut si fac in continuare profituri foarte mari doar din vanzarea politelor RCA, iar acest lucru este anormal pentru niste polite obligatorii.

O a doua masura propusa in stransa legatura cu prima, ar fi ca sa se introduca obligativitatea mentionarii comisionului pe polita RCA .  In opinia brokerilor aceasta masura poate crea confuzie in randul asiguratilor, in primul rand prin lipsa de informare din piata , putand aparea probleme in intelegerea serviciilor si costurilor comportate de catre comision. In al doilea rand asiguratul poate fi indus in eroare crezand ca daca va merge direct la asigurator va plati mai putin pentru polita RCA.

O a treia masura priveste asiguratorii si prevede ca marja de solvabilitate obligatorie sa fie de minim 1,3% fata de 1% cat este in prezent.

Proiectul a fost lansat de ASF in dezbatere publica la sfarsitul lunii iulie si se spera sa fie “antidotul” care sa stopeze competitia neloiala din piata RCA si totodata sa aduca piata de profil pe profit.      

                                                                                                                       

 

 

 

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi in maxim 2 ore*

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+