Proiect de modificare a Legii RCA

 Un Proiect de lege ​privind modificarea Legii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto - RCA (Legea 132/2017) a fost elaborat si publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), dupa ce Comisia Europeana a avertizat Romania privind posibile incalcari ale unor directive europene. Printre modificarile propuse se numara schimbarea modului de funcționare a "asiguratului cu risc ridicat", eliminarea obligatiei ASF de a reglementa modul de calcul al tarifelor de prima, dar si abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile.

 
PROPUNERI :
 
 
Proiectul de modificare a Legii nr. 132/2017 are in vedere in principal urmatoarele:
 
1.  Se propun modificari asupra modului de funcționare a "asiguratului cu risc ridicat":
Intrucat Comisia Europeana considera ca prin actualul mod de funcționare este ingradita libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate si ofertate de catre BAAR si nu de catre asiguratorul RCA, propunerea de modificare a legislației are in vedere eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare in cazul asiguratului cu risc ridicat.
 
Totodata, se are in vedere instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor si procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc si condițiile de incheiere a asigurarii, asumate de catre toți membrii BAAR, precum si de stabilire a unor reguli de conduita aplicabile membrilor sai inclusiv cu privire la incheierea asigurarii RCA in cazul asiguraților cu risc ridicat.
 
 
 
2. Se propune abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de catre asiguratori in calculul tarifelor de prima.
 
3. Se propune eliminarea obligației A.S.F. de reglementare a modului de calcul al tarifelor de prima, a criteriilor de risc, a indicilor de incarcare, a coeficienților de majorare si/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de prima, condiții in care calculul va avea in vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.
 
4. Se propune abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea suspendarii contractului RCA la cererea asiguratului avand in vedere hotararea CJUE din Cauza C80/2017 (Fundo de Garantia Automovel vs. Alina Juliana) care stabileste faptul ca obligația de asigurare este permanenta pe perioada in care vehiculul este inmatriculat/inregistrat, indiferent daca exista sau nu intenția proprietarului de a utiliza acest vehiculul.
 
5. Se propune punerea in acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementeaza modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurari, acestea intrand in vigoare ulterior publicarii legii RCA. Astfel, se reglementeaza la art.6 alin.(3), asumarea raspunderii pentru emiterea  tuturor  contractelor RCA indiferent de canalul de distribuție utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurari sau de asigurari auxiliare, definiți conform Legii 236/2018.
 
"In urma modificarilor propuse, ASF va continua sa publice tarifele de referinta calculate de catre un expert independent, furnizand informatiile relevante privind evolutia daunalitatii (frecventa, dauna medie, etc.) pentru categoriile folosite si pana in prezent. 
De asemenea, conceptul privind clientul cu risc ridicat se mentine si ulterior modificarilor propuse urmand ca administrarea acestor clienti sa se efectueze de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), conform politicilor interne proprii aprobate de membrii acestui organism.

Nu ai timp sa completezi?

Lasa-ne telefonul sau email-ul si te contactam noi

 

Email:

 

Telefon:

 

* In intervalul orar 09:00-16:00, in zilele lucratoare

Iti expira RCA-ul? Spune cand...

Si te anuntam noi care este cel mai bun pret RCA.

 

Data:

 

Email:

 

Telefon:

 
 

PENTRU ALTE ASIGURARI

- CASCO

- locuinte persoane fizice

- bunuri si cladiri persoane juridice

- medicale de calatorie

SUNA ACUM!

0248/250.084

 
 
 
Agentii RCA

Plata RCA pe Google+